Hajo Beeckman

Vlaanderen uit de knoop

Hajo Beeckman 1
Hajo Beeckman 1

De verkeersknoop in Vlaanderen lijkt steeds groter te worden. Hoe pak je die files aan? VRT-journalist Hajo Beeckman zoekt naar rationele argumenten in een vaak verhit debat.

Elk jaar worden de files langer en langer. Moeten we allemaal de fiets op? Laten we onze bedrijfswagens in de garage en nemen we beter de trein? Of bouwen we extra wegen? Biedt de nieuwste technologie met intelligente verkeersapps, navigatiemodules en zelfrijdende auto’s een oplossing? Hoe organiseren we het steeds groeiende goederenvervoer? Zullen er op de radio ooit fietsfiles te horen zijn?

Feit is dat de congestie in België soms erg specifieke oorzaken heeft, zoals de versnipperde ruimte en de vaststelling dat de overheid zowat elke vorm van vervoer subsidieert of fiscaal aanmoedigt, of het nu gaat om bedrijfswagens of treinen. Mobiliteit is te goedkoop, zeggen sommige experten, en zij pleiten voor maatregelen om een juiste prijs in te voeren voor onze verplaatsingen.

Gaan we dan morgen méér betalen voor mobiliteit, of loopt het zo’n vaart niet?

Hajo Beeckman pleit voor een helder debat en noemt een kat een kat. Een verhaal zonder veel moraal, maar wel met een frisse en open blik van een expert. Een wonderoplossing om de files op te lossen is er niet. Maar niets doen is stilstaan. Wat verkiezen we dan?