Rudi Vranckx

Oorlogen en problemen van onze tijd

Rudi Vranckx
Rudi Vranckx

VRT-journalist Rudi Vranckx brengt een lezing over zijn leven als oorlogsverslaggever in conflictgebieden.

Het moordende kalifaat, de radicalisering van Belgische moslims, de terreuraanslagen, de vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof: VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat.

Het is geen klassieke oorlog meer, van een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied. Dat bekommert Vranckx, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maakt.

Deze lezing gaat veel verder dan het fenomeen IS. Vranckx tekent het toekomstig beeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.

Rudi Vranckx

Vranckx (°1959) is een Belgisch journalist die werkt voor VRT Nws. Hij houdt zich vooral bezig met internationale conflicten (Irak, Libanon, Israël, Palestina, Syrië). 

Al ruim een kwarteeuw volgt hij voor de VRT oorlogen en conflicten en maakte hij documentaires voor Canvas: Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland, Kleine Helden,  IS in het Vizier, De Nomaden, Vranckx op zaterdag. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Oorlog om de geesten, Kleine Helden en Mijn Kleine Oorlog.