Yasmina El Messaoudi
Yasmina El Messaoudi

Na het overlijden van haar moeder schrijft journaliste Yasmina El Messaoudi haar debuut ‘Straatkat’.

Yasmina groeit op tussen twee culturen. Haar vader komt uit het Rifgebergte in Marokko, haar moeder is geboren en getogen in een klein Vlaams dorpje. In het gezin staan de bijbel en de koran naast elkaar en worden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies.

Als een straatkat loopt Yasmina door het leven: nieuwsgierig en enthousiast, maar soms ook bang en onzeker. Ze is een buitenbeentje. In het Vlaamse dorp, maar evengoed bij haar familie in Molenbeek.

Enkel in haar gezin vindt ze rust. Wanneer Yasmina’s moeder ongeneeslijk ziek wordt en sterft, verdwijnt langzaam maar zeker haar enige thuis.

Straatkat is een ontroerende zoektocht naar een nieuwe thuis: van België over Marokko en Den Haag tot in Brussel. Maar bovenal is het een getuigenis van liefde, zelfreflectie en dat je je eigen plek onder de sterren moet creëren.

Yasmina El Messaoudi

Yasmina is dochter van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, de schrijfster Mim Van Keer.

Ze ging journalistiek studeren aan de (toenmalige) Katholieke Hogeschool Mechelen. Tijdens haar studie werkte ze al voor het jongerenmagazine van TV Brussel en het bijhorende radiostation FM Brussel. In 2008 ging ze het Journaal presenteren op TV Brussel en werd zo het eerste Nederlandstalig nieuwsanker van Marokkaanse origine.

In 2016 vertrekt El Messaoudi naar Den Haag om zich even terug te trekken uit de media. Al blijft ze over haar Nederlands avontuur schrijven en vloggen voor Flair, Flair Nederland en Charlie Magazine. Bij haar terugkeer begint ze als reporter bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel waar ze intussen ook nieuwslezer en eindredacteur is.