Da Vinci in Harmony

Harmonie De Gilde

Da Vinci in Harmony
Da Vinci in Harmony

Voor de 16de editie van de succesvolle ‘in Harmony’-concertformule creëert harmonie De Gilde uit Asse een programma rond ‘homo universalis’ Leonardo Da Vinci. Uitvinder, architect, ingenieur, filosoof, schrijver, schilder, tekenaar, musicus, anatomist, kaartenmaker…

Wat is 'Da Vinci in Harmony'?

Groot concertproject met als blikvanger de compositie ‘Leonardo dreams’ die op weergaloze wijze het leven, werk en hersenspinsels van Da Vinci verklankt. 

Door toevoeging van woord en beeld word je zonder twijfel helemaal meegezogen in zijn wonderlijke en mysterieuze wereld. We zoeken een antwoord op de vraag: was Leonardo da Vinci werkelijk zo geniaal als men altijd beweert?

Wie doet mee?

De muzikanten van harmonie De Gilde onder leiding van Pieter Vandermeiren en De Gildejeugd onder leiding van Lieve De Rop krijgen het gezelschap van Karel Deruwe (verteller) en Paul Contryn (‘ver’beeldend aspect).

Gilde-medewerker Eddy Mahieu, die al heel lang een gezonde affiniteit heeft voor de Nederlandse taal, schreef de tekst en schetst een inventief beeld van het fenomeen Da Vinci.

De muziek werd gecomponeerd door Saül Gómez Soler.

Karel Deruwe

Acteur Karel Deruwe speelde mee in talrijke (inter)nationale televisie- en filmproducties en stond ook op de planken in tal van theaterstukken en musicals, gaande van Hamlet, Le Bourgeois Gentilhomme, Chicago, Jesus Christ Superstar, Kuifje, West Side Story en vele andere.
Hij is tevens docent drama en vakhoofd spel en monologen aan de Erasmushogeschool Brussel.
Tijdens ‘Da Vinci in Harmony’ kruipt hij in de huid van Michelangelo en brengt het intrigerend verhaal van diens tijdgenoot Leonardo Da Vinci.

 

Paul Contryn

Beeldsmederij DE MAAN bouwt voort op de lange traditie van het Mechels Stadspoppentheater, dat in 1948 door poppentheaterpionier Jef Contryn werd opgericht. Louis Contryn, de zoon van Jef, zette de traditie daarna verder. Ook Paul Contryn (°1961), zoon van Louis, is een vaste waarde als maker en bespeler van figuren en tekenaar/schilder. Hij zoekt in overleg altijd naar de gepaste vorm om een vertelling te dienen. Paul hangt dus niet vast aan één materiaal, één soort figuren of één bepaalde soort objecten maar gaat altijd weer ‘op zoek’. Deze keer dus: op zoek naar het genie Da Vinci.

 

Saül Gómez Soler

Saül Gómez Soler (°1982) studeerde percussie en compositie aan het “Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo” in Valencia. Orkestdirectie volgde hij aan het “Conservatorio Superior de Música” in Barcelona en aan het “European Institute for Conducting” in Trento (Italië) bij Jan Cober.
Zijn compositie ‘Leonardo dreams’ mag zonder enige overdrijving een meesterwerk genoemd worden. Op vraag van De Gilde componeerde Saül Gómez overigens tal van extra passages.

 

Eddy Mahieu

Eddy Mahieu, beroepshalve industrieel ingenieur bouwkunde, schreef zijn eerste teksten en scenario’s voor de groepsfeesten van de scouts van Mollem en in de wijkwerking was hij verantwoordelijk voor de scripts van verschillende wijkfeesten. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij zich als muzikant van De Gilde niet zou beperken tot het bespelen van de klarinet. Verschillende (song)teksten voor de jaarlijkse muziekkampen van de Gildejeugd waren van zijn hand. Voor het project ‘Zeppelin in Harmony’ (2014) schreef hij ter verheldering van de muziek een monoloog die door Vic De Wachter live voor, tijdens en na de muziek werd gebracht.
Voor dit project verdiepte hij zich helemaal in het leven en werk van Leonardo Da Vinci.

Muziek is een voorstelling van onzichtbare dingen.
Leonardo Da Vinci (1452-1519)
Da Vinci in Harmony
Da Vinci in Harmony