Podium literair Muziek

Poëzie en muziek die ontroert en doet glimlachen

Duvelsverzen, de jaarlijkse Assese hoogmis voor poëzie, verwent het publiek weer met beklijvende teksten en muziek.

Niet één maar twee dichters lezen voor uit hun poëziedebuut: Mustafa Kör en Runa Svetlikova.

Als vanouds zijn ook de 'Lievelingen van de maan' (Laura Bulté, Tibo De Coster, Sydney Wybou en Svea De Leeuwleerlingen Woord van de Kunsten-academie) van de partij. Voor zij de academie verlaten, laten zij u naar hun Duvelsverzen luisteren.

Bovendien leest ook documentairemaker bij Canvas en geboren Assenaar Isabel Junius haar lievelingsgedichten.

Een bijzondere gast valt een poëtisch eerbetoon te beurt.

Tussen de verzen door speelt Monir Goran hemelse muziek op de oed.

Uw gastheer is Dries Martens.

Wees welkom!

info: Dienst Cultuur, cultuurdienst@asse.be - T 02 456 01 66


Mustafa Kör

was stadsdichter van Genk in 2008. Hij is geboren in Anatolië en groeide op in Opgrimbie. Het verhaal 'Uitverkorene' werd bekroond met de extra eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd. In 2007 publiceerde hij de roman 'De lammeren', gebaseerd op het bekroonde verhaal. Zijn debuutbundel 'Ben jij liefde' verscheen in mei 2016 en wordt juichend gerecenseerd.

Runa Svetlikova

studeerde grafisch ontwerp en taal- en letterkunde. Ze publiceert in obscure en literaire blaadjes en staat te pas en te onpas op literaire podia.

Haar debuut Deze zachte witte kamer (Marmer, 2014) won de Herman De Coninckdebuutprijs, de Jo Peters Poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs.

Monir Goran

Muzikant en componist Monir Goran woont in Utrecht en geeft concerten en workshops. Hij begeleidt ook dichters en schrijvers (zowel met ud als klassieke gitaar).

Monir vluchtte eind 1999 van Irak naar Nederland. ‘Sinds we kinderen hebben, is het een grote chaos: Nederlandse en Arabische literatuur, poëzie, kinderboeken...’

Isabel Junius °03-06-1975

Ik ben geboren en getogen in Asse. Ik voelde me kind aan huis in de Academie August De Boeck waar ik eerst 7 jaar Klassiek Ballet volgde om nadien in de dictie- en voordrachtklas van Lieve Van Mileghem te belanden.
Het was een heerlijke tijd waarin het woord ‘ontdekken’ centraal stond.

Mijn studie nadien genoot ik in Amsterdam. Ik ben er opgeleid tot theaterdramaturge maar ging sneller dan verwacht in televisie werken. Eerst in Hilversum, later – terug in België - voor de VRT. En daar werk ik nog steeds, als documentairemaker (eindredacteur) voor CANVAS.

Historische, maatschappelijke of wetenschappelijke documentaires maken voor televisie is meer dan een job, het is een passie en een engagement.

Afgelopen maand mei werd op Canvas Weduwen na de Val (2017) getoond. Deze driedelige reeks maakte ik met VRT journalist Peter Verlinden. Daarnaast ben ik ook coach voor makers van de CANVAS reeks 4x7, in samenwerking met het productiehuis De Chinezen. (2016-2017)

Een project waar ikzelf nog steeds fier op ben dat ik eraan meewerkte heet Triq Slama Mohamed, Reis in vrede (2011) Het is een tweeluik over de Marokkaanse Antwerpenaar Mohamed Zoubir Abdeslam, een pionier binnen de Marokkaanse migratie van de jaren ’60.

Tegenwoordig werken we toe naar een spannende filmzomer: CINEMA CANVAS On Tour is een filmevenement op locatie en op tv met gasten uit de sector die hun favoriete film voorstellen aan de kijker.

Met plezier duik ik in mijn gedichtenbundels op zoek naar die ene favoriet.

Ringleiding aanwezig