Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag 2022

affiche Erfgoeddag
affiche Erfgoeddag

Erfgoeddag duikt dit jaar in de geschiedenis van het onderwijs.

Wees maar zeker dat de onderwijsarchieven in Asse goed gevuld zijn. Te veel om deze allemaal uit de doeken te doen. Daarom spitsen Heemkring Ascania en de cultuurdienst zich toe op het lager onderwijs.Hoe werd er vroeger lesgegeven? Is er veel veranderd sinds jij op de schoolbanken zat?

Kom een kijkje nemen in gemeentelijke basisschool ‘De Schatkist’ in de Mollestraat en wordt nostalgisch bij het zien van stencils, inktpotten, pennendozen en oude klasfoto’s.

De focus ligt op de voormalige meisjesschool ('t college), maar ook de andere scholen komen aan bod.

Aan alle foto’s en documenten hangen heel wat herinneringen. Daarom bracht Johan Stoefs (oud-)leerkrachten Lut, Hilde, Lutgart, Ria, Martine, Rita en Vera voor de camera. Samen blikken ze terug op hun tijd in het ‘college’: van zuster Clara en zuster Simonne, over het harmonium van zuster Rosalie tot het geknoei met stencils en inktpennen en de skireis naar Boden.

Documentaire

Alle anekdotes en verhalen werden vastgelegd in een documentaire, een tijdsdocument dat niet alleen inzoomt op de belangrijkste gebeurtenissen in de Mollestraat, maar bovenal een ode is aan alle leerkrachten.

De documentaire is doorlopend te bekijken. Hier alvast een voorsmaakje.

Kom je met je kinderen of kleinkinderen? Ontdek dan samen de speelplaatsrages van vroeger en nu.

Erfgoeddag maakt school