Op zondag 6 oktober kan je kennismaken met de beschermde vierkantshoeve ‘Het Hooghof’ in Zellik, de boerderij vlakbij de Brusselse Ring.
Laat deze kans niet liggen en ga een kijkje nemen. Je komt meer te weten over het restauratieproces van de site en de plannen van de Vlaamse Landmaatschappij voor de omgeving. Daarbij ligt de focus op de verbetering van de ecologische, landschappelijke en recreatieve verbindingen met de omgeving: (her)aanleg trage wegen, parkgebiedje, poelen en boomgaarden, een verbinding met Laarbeekbos, …

De geleide wandeling vertrekt om 14.00 uur aan de manège Zellik Riding Club, Jan Longinstraat 67, Zellik. De wandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Voor deze wandeling graag inschrijven vóór 3 oktober via cultuurdienst@asse.be, T 02 456 01 66.

Om 15.30 uur brengt theatergezelschap ‘Het alibicollectief’ animatie en een wagenspel op de binnenkoer.

Het ‘Zelliks Foto Archief’ gunt je doorlopend een blik op een selectie van verzamelde foto’s, documenten, … van deze invloedrijke hoeve en van Zellik in het algemeen.Zellikenaar Vik Verheyden vertelt over de geschiedenis van het hof.

Alle activiteiten zijn gratis.


Het Hooghof, een abdijhoeve

De oorsprong van het Hooghof situeert zich begin 12de eeuw. Toen kreeg de abdij van Affligem een groot deel van Zellik in handen. Het ‘Hooghof’ ontleent zijn naam aan de ligging op steile hoogte, waardoor dit monumentale hof de hele omgeving domineert.
Een jaarsteen in het woongedeelte vermeldt ‘1794’. Einde 18de eeuw brandde het hof immers volledig uit en werd de hoeve heropgebouwd. In 1983 werd de hoeve beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.
Het Hooghof werd een begrip in de wereld van trekpaardenfokkers.