Theater

Een ontmoeting in de onderbuik van een ziekenhuis.
Zij, een chirurge, probeert zich staande te houden.
Hij, met krukken, wacht op nieuws.

Dag en nacht gaan ziekenhuizen tot het uiterste om levens te redden. Maar om zelf te overleven, transformeren ze tot zorgfabrieken. In overboekte operatiekwartieren bezwijken chirurgen onder de werkdruk en hun eigen falen. Een systeem stuit op zijn limieten.

‘Hybris’ is de nieuwe voorstelling van Christophe Aussems, die ook tekende voor het aangrijpende ‘Vuur’. Hij sprak met artsen en slachtoffers over de medische fout die hun leven voorgoed veranderde en haalt opnieuw een onderwerp uit de taboesfeer.

Hybris is oudgrieks voor overmoed. Die overmoed wordt in Hybris ook bekeken als de overmoed van onze samenleving, die steeds meer flirt met de grenzen van de gezondheidszorg.

Eén van de eerste feiten uit de biografie van theatermaker Christophe Aussems is nauw verbonden met dit thema. Na zijn geboorte, hing zijn moeder enkele maanden tussen leven en dood. Door een medische fout, zo bleek later. Uiteindelijk kwam alles goed. Christophe koestert nu nog steeds het scapuliertje dat hij destijds als baby kreeg opgespeld. Het is voor hem een soort van talisman.

Met Inge Paulussen (‘Gent-West’, ‘Beau Sejour’) en Tom Ternest (‘Vermist’, ’13 geboden’).

interviews, tekst en regie
Christophe Aussems

muziek
Patricia Vanneste / Esther Coorevits & Bert Hornikx

dramaturgie
Els Theunis

scenografie
Bart Van Merode


“Een krachtig, ingetogen drama over een belangrijk maatschappelijk onderwerp”  theaterkrant.nl

"...een noodzakelijk stuk dat relevant is voor iedereen die het gevoel heeft tegen zijn wil te worden meegesleurd in de onvermijdelijke rat race van het leven." (VETO)

"Vrolijk word je niet van Hybris, maar het thema – de té hoge werkdruk – maakt de voorstelling wel relevant. Een aanrader." (Het nieuwsblad)


Christophe Aussems (1975) studeerde aan de Acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht. Hij is één van de oprichters van theatermakershuis de Queeste, waarvan hij ook jaren artistiek leider was. Daar investeerde hij in het ensceneren van nieuwgeschreven theaterteksten en vertaalde hij verschillende toneelstukken.
Zelf schreef hij een reeks theaterteksten, vaak gebaseerd op interviews. Research, veldwerk en interviews zijn vaak vertrekpunten voor zijn theatervoorstellingen. Hij bouwde hierin de afgelopen tien jaar een rijke expertise op. Vaak koos hij voor spelen op bijzondere locaties, meestal in de gemeenschap waar de feiten zich afspeelden.
Christophe was directeur/artistiek makelaar van stichting VIA ZUID en is medeoprichter van Het nieuwstedelijk. In 2017-2018 volgde hij een verdiepingstraject en studeerde hij de master theater aan Hogeschool Zuyd.

trailer

in Het Journaal