Muziek

De Morgen over het concert van Tourist LeMC op Werchter: "Dat de Antwerpse troubadour The Barn van Rock Werchter mocht afsluiten, zegt meer dan genoeg.", "... al had de Antwerpenaar niet lang nodig om iederéén mee te krijgen", "... zijn excellente band", "Liefde' was karaoke zonder scherm. Je moest al moeite doen om de tekst niet mee te kwelen."

Op zaterdag 26 augustus komt Tourist LeMC naar Asse voor een concert in de cultuurzaal. De generale repetitie voor zijn festivalconcert op Crammerock. We bieden dus een full show aan en geen veredelde tryout. 

Een enige gelegenheid om één van de headliners van Rock Werchter (zondagavond in The Barn, na Soulwax) en toppers uit ons land hier in Asse aan het werk te zien.

Tourist LeMC stond eerder al op de wishlist voor de Hopduvelfeesten 2016, maar was toen niet haalbaar.

Ticketverkoop start op woensdag 5 juli om 13.00 uur via www.ccasse.be. Je kan ook tickets bestellen via T 02/ 456.01.60 en aan de balie. 


Johannes Faes aka Tourist LeMC bewandelt onbegane paden. Hij vermengt de ziel van oude volkszangers met moderne klanken als hiphop en reggae. Met succes. Hij charmeert jong en oud dankzij deze kruisbestuiving tussen Nederlandstalige folk en hiphop.

Ook zijn eerlijke teksten, die getuigen van maatschappijkritische en persoonlijke beschouwingen, raken vele harten. Bovendien brengt hij zijn rake lyrics op een lekkere flow en groove. Geen wonder dat hij tot de top behoort in de Nederlandstalige hiphop!

De stadstroubadour van de 21ste eeuw spreekt iedereen aan. Van jong tot oud, van wijkfeesten tot de Lotto Arena.

Horizon’ was hotshot op Studio Brussel, maar stond ook 20 weken op de eerste plaats van de Vlaamse Ultratop. Het lied kreeg een speciale betekenis na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Het is een mooi bewijs van de vertelkracht van Tourist LeMC. Wat hij zegt, is nooit zonder betekenis en nooit zonder hoop.

Hij heeft al een album uit als hij in 2012 de finale van Humo’s Rock Rally haalt. Het Nederlandse label Top Notch (De Jeugd van Tegenwoordig, The Opposites) pikt hem op en zet de juiste middelen in voor ‘En Route’ (2015). Straffe nummers als ‘Koning Liefde’ en ‘De Troubadours’ (met Flip Kowlier) verankeren een nieuwe naam en openen een nieuwe wereld.
Andere hits: ‘Meester Kunstenaar’ (met Bart Peeters), ‘Deze nacht’ en ‘En Route’.


En route

Altijd onderweg, het zou de ondertitel kunnen zijn van En Route, het tweede album van Tourist LeMC, een krachtig en rijk geschakeerd - en helemaal volwassen – vervolg op zijn opmerkelijke debuut Antwerps Testament (2010).

Tourist LeMC – né Johannes Faes – ontpopt zich op En Route als meesterlijk verteller-causeur, en houdt zijn titel van officieus Antwerps stadstroubadour mooi in ere.

Je zou En Route gerust kunnen beschouwen als een coming of age-plaat, waarin Tourist LeMC – dertig geworden - het bilan (hand in eigen boezem op de light-reggae van ‘Bilan’) opmaakt van zijn jeugd. Het resultaat is een paar scherpe maatschappijkritische en ietwat spirituele, persoonlijke beschouwingen.

Het was ten tijde van HUMO’s Rock Rally al duidelijk, maar met En Route slaat Tourist LeMC voorgoed een brug tussen Nederlandstalige folk en hip hop, en houdt hij niet enkel de erfenis van Wannes Van De Velde in ere, maar ontgint hij een pad dat nog vrijwel geen enkele volkszanger/hip hop artiest hem voorging. Tourist LeMC bewandelt – met andere woorden – onontgonnen gebied.

En dat levert bijwijlen straffe en beklijvende songs op, niet het minst om de rake lyrics en straffe productie. Wat te denken van titeltrack ‘En Route’, een krachtige beginselverklaring waarin Tourist LeMC eens en voor altijd zijn plek opeist (‘Toen ik de deur sloot, de wereld in trok / De straat op, mijn troep, mijn lot, /De dag op dag dagen op het ritme van hiphop, /Een enkeling geloofde, de meesten dachten zot, /MC, berucht of beroemd,/Ik werd Tourist, je hebt misschien al van mij gehoord), of ‘Verhalen van de wijk’, een pakkende getuigenis waarin het leven voor een aantal minder gefortuneerde medemensen lijkt op draaien in een tredmolen, zonder rooskleurig einde (Grijze ogen lopen door de wijk,/De lijnen in 't gezicht vertellen generatiearm,/Flashback precies we liepen hier tien jaar geleden al,/In cirkels vicieus en onverkiesbaar als milfa) of ‘Miljonaire’, een hommage aan het oude Antwerpse volkslied ’12 zakkenmiljonairs’ van Djon Lundström.

Als maatschappelijk werker uit de Antwerpse wijk Seefhoek werkt en leeft hij tussen zijn inspiraties en staat hij met beide voeten recht in het leven zoals het is. Aan zijn songs hangen verhalen, geen blingbling. De teksten staan gestanst op een lekkere flow en groove, met herkenbare thematieken, maar nooit zwaar op de hand.

Opmerkelijk op ‘En Route’ zijn ook de samenwerkingen met Flip Kowlier (‘Troubadours’), Bart Peeters (in onvervalst Boechouts op ‘Meester Kunstenaar’), de Nederlandse artiest Fit (‘Adieu’) en Wally (‘Horizon’), stuk voor stuk artiesten die graag grenzen aftasten, en niet voor een genre te vangen zijn.

Net zomin als Tourist LeMC, die met En Route anno 2015 toont een rechtmatige erfgenaam te zijn van Wannes Van De Velde, wiens erfenis bedacht wordt met een eigenzinnige bewerking van diens ‘Deze Nacht’. Tourist LeMC, Ristou le Troubadour, is altijd onderweg en heeft iets te vertellen.

Horizon

Koning Liefde

Deze nacht