Theater

De eerste helft van de vorige eeuw.
Heel wat vrouwen zijn onderweg.
Op de vlucht uit angst voor oorlog.
Op tocht vol goede hoop.
Ze doorkruisen Europa.
Een odyssee in een continent dat op springen staat.
Ze komen aan op de plek waar ze oud zullen worden
Alleen.
Ze staren voor zich uit.
Of ze kijken achterom.
Daar ligt het ergens. Hun vaderland.

Begin december wordt Chris Lomme 80 jaar en staat ze ook 60 jaar op de planken! Ter gelegenheid van dit jubileum trekt de actrice Vlaanderen rond met de theatervoorstelling Adela en Helena. 

Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter spelen drie vrouwen die op de vlucht zijn voor de oorlog in het Europa van het begin van de vorige eeuw. Scenarist Kris Van Steenberge liet zich inspireren door de levensverhalen van de moeders van Jean Kluger en Assenaar Hans Kusters. 


Actrice Chris Lomme (°1938) trok op haar 17e al naar het Brussels conservatorium, om in 1955 met Schipper naast Mathilde door te breken. Daarna was zij vast verbonden aan de KVS in Brussel, om vanaf 1991 als freelance actrice verder te werken bij onder andere NTGent, Theater Malpertuis en Braakland/ZheBilding. In

‘t arsenaal mechelen speelde Lomme naast Jaak Van Assche in Het licht in de ogen en samen met Jo De Meyere in meer dan 140 voorstellingen van Achter de wolken.

 

Ze ontving in november 2009 de Prijs van Verdienste en werd de laureate van de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie.

In 2016 speelde Chris Lomme mee in Het kraken van de maan van ‘t arsenaal mechelen en draaide de verfilming van het toneelstuk Achter de wolken met Chris in de hoofdrol in de bioscoop.

 

Simone Milsdochter (°1967) is een Nederlandse actrice die vooral in Vlaanderen werkt. Ze ging naar de Antwerpse Studio Herman Teirlinck, waar ze in 1991 afstudeerde. Daarna volgden rollen bij de KVS, De Werf, Theater Antigone, De Theatercompagnie, Theater Zuidpool, Braakland/ZheBilding, Laika en HETPALEIS. Verder speelde ze de rol van hoofdinspecteur in de film Wolf in 2010 en de Vlaamse serie Wolven.  Op televisie was ze recent nog te zien in de spannende serie Als De Dijken Breken.

 

Katelijne Verbeke (°1961) studeerde in 1984 af aan Studio Herman Teirlinck en was vervolgens vast verbonden het Nieuw Ensemble Raamtheater en de KNS. Vanaf 1991 speelde ze als freelance actrice onder meer bij Theater Malpertuis, De Tijd, KVS, KNS, Raamtheater, Theater teater, Antigone, Ro Theater en Het Zuidelijk Toneel. In 2016 speelde ze ook mee in de film Home van Fien Troch. Op televisie is Verbeke al enkele seizoenen te zien in het humoristische programma Loslopend Wild En Gevogelte.

 

In 1995 ontving Verbeke voor haar rol in Agathá een Theo d’Or en in 1997 kreeg ze een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in de film Ongenade. In 2005 werd ze opnieuw genomineerd voor een Theo d’Or vanwege haar rol in Iets over de Liefde van Peter De Graef.  

 

De Lierse auteur Kris Van Steenberge werd in 1963 geboren en debuteerde in 2013 met Woesten, een ontluisterende roman over de Eerste Wereldoorlog. Van Steenberge won met Woesten onder andere de Bronzen Uil en de Debuutprijs 2014. Het boek is intussen aan haar 17e druk toe en de filmrechten zijn ook reeds verkocht. In 2016 verscheen zijn nieuwste roman Blindelings. Met Adela en Helena maakt ook het toneelpubliek kennis met zijn prachtige woordenspel.

 

Ignace Cornelissen (°1960) studeerde in 1983 met een Eerste prijs af aan het Koninklijk Conservatorium. Meteen na zijn opleiding richtte hij Theater Het Gevolg op, waar hij regiseerde en tot eind 2013 artistiek leider was. Als freelance regisseur werkte hij o.a. voor Theater Zuidpool en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Cornelissen schreef als auteur enkele opmerkelijke theaterteksten zoals Hendrik de Vijfde en Wintersprookje. Zijn regie en schrijfwerk werd meerdere malen bekroond met onder andere de Signaalprijs, de Hans Snoekprijs, de Interprovinciale Prijs voor Letteren en de Edmond Hustinckxprijs. 


met inleiding om 19.45 uur in lokaal Geertrui