dronefoto Torenhof Kobbegem
dronefoto Torenhof Kobbegem

Ga op ontdekking in Kobbegemse monumenten.

Op deze hoogdag voor Onroerend erfgoed openen het Torenhof, de Sint-Goriks- en Magdalenakerk en Brouwershuis Den Hert hun deuren. Monumentenwacht Vlaams-Brabant, de eigenaars en lokale gidsen nemen je tussen 12.00 en 18.00 uur op sleeptouw.

De doe-opdrachten in en rond kerk en op site Torenhof maken van deze Open Monumentendag een leuke uitstap voor het hele gezin!

Alle activiteiten zijn gratis.

banner Open Monumentendag

Torenhof

De witgekalkte vierkantshoeve Torenhof speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Kobbegem. De hoeve was de verblijfplaats van de Heren van Kobbegem en de bakermat van het gehucht Sint-Gorik.

Naast de hoeve staat een donjon, een belangrijk statussymbool en toevluchtsoord dat gebouwd werd in de 14de – 15de eeuw. De deur is enkel met een ladder bereikbaar. Speciaal voor Open Monumentendag werd een tijdelijke trap gebouwd zodat je een blik kan werpen op de prachtige gewelfde zaal.

Torenhof

Sint-Goriks- en Magdalenakerk, Lierput

De Sint-Goriks-en Magdalenakerk herbergt heel wat schatten. Niet alleen in de ruimte achter het altaar. Op de kerkzolder vind je nog middeleeuws pleisterwerk en staat het oude torenuurwerkmechanisme.

Wil je meer te weten komen over de restauratie van de kerk, over het interieur of over de begraving rond de kerk? Neem dan deel aan één of meerdere rondleidingen.

13.00 en 15.00 uur: bouwkundig erfgoed (30 min)
13.30 en 15.30 uur: interieur (30 min)
14.00, 16.00 en 17.00 uur: bouw- en restauratiegeschiedenis (45 min)
14.30 en 16.30 uur: begraving in en rond de kerk (30 min)

Alle rondleidingen starten aan het rechter zij-altaar.

Aan de stand ‘Insectenherkenning’ tonen de monumentenwachters welke insecten er leven in het interieur, hoe je de schade van houtaantasters kan herkennen en behandelen.

Sint-Gorikskerk

Brouwershuis Den Hert, Ganzenbos/Lierput

Reeds in 1604 had Kobbegem midden in het dorpscentrum een brouwerij met pachthof: Den Hert. In 1869 kwam Den Hert in handen van Felix-Jan De Keersmaeker. Zijn zoon Hubert werd burgemeester van Kobbegem én brouwer en ook diens nakomelingen bleven brouwen. Tijdens het interbellum brouwde de familie De Keersmaeker Hert Ale en Kob Pils.

Wanneer in de jaren 1960 de pilsmarkt meer en meer bij de grote brouwerijen kwam te liggen, schakelde de familie resoluut over naar de artisanale productie van lambiek en geuze. Toen de familie De Keersmaeker in 1970 het Brusselse café À la Mort Subite kocht, veranderde ze ook de naam van de brouwerij in Mort Subite. Sinds 2000 valt deze unieke brouwerij onder Alken-Maes.

De beeldbepalende brouwerswoning uit de jaren 1940 is wel nog in het bezit van de familie De Keersmaeker. Erik De Keersmaeker, 4de generatie brouwer, maakte van de brouwerswoning de thuishaven van het befaamde Eylenbosch bier. Zo huizen de 2 brouwerijen naast elkaar op dezelfde site.

Tijdens Open Monumentendag kan je de brouwerswoning bezoeken. Opgelet: er is geen vrij bezoek mogelijk. Wil je het art- deco -interieur bewonderen? Schrijf je dan in voor een geleid bezoek.


Rondleiding

13.00 uur
14.00 uur
15.00 uur
16.00 uur
17.00 uur

telkens max 10 plaatsen /uur
Vertrek rondleidingen: stand Eylenbosch – markt Broekstraat, Kobbegem

Sint-Gorikskerk

Wandeling en familietocht

Alle monumenten liggen op wandelafstand van elkaar. Haal een wandelkaartje bij de onthaalstand aan de kerk en ga op pad. Het parcours is ca 2,5 km.

Voor kinderen zijn er leuke doe-opdrachten, uiteraard in thema.
· Beklim de torens
· Neem insecten onder de loep
· Leg een leien dakpan vast
· Puzzel de letters van de graftekens
· Droog appeltjes in de mini-hopast