acteurs Jihad Van Liefde
acteurs Jihad Van Liefde

Theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck).

El Bachiri verloor zijn vrouw bij de bomaanslag op de metro in Maalbeek (22 maart 2016). Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen.

Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen.

"Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt."
Filip Tielens - De Standaard ***

Saloua Hassani vervangt Amara Reta

Actrice Saloua Hassani vervangt Amara Reta in de productie ‘Jihad van liefde’. Reta kan de tour voor dit stuk niet (meer) combineren met de andere projecten waar zij aan meewerkt.

Voor Hassani is het de eerste grote opdracht. Zij stapt recht van de theateropleiding LUCA Drama het podium op.  

De Nieuwe Spelers

Saloua startte enkele jaren geleden als eerste jongere met de theateropleiding “De Nieuwe Spelers” van LUCA Drama. “De Nieuwe Spelers” wil de superdiversiteit van onze steden weerspiegeld zien in theater, film en op televisie. Het is een vooropleiding voor getalenteerde jongeren van 16 tot 25 jaar die opgroeien in een (groot)stedelijke context. de nieuwe spelers wil de jongeren voorbereiden op de toelatingsproeven aan de theateropleidingen, en bijgevolg op de podiumkunstensector. Meer info: klik hier.

"Heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. 'Een Jihad van Liefde’ illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield."
Gilles Michiels - Etcetera

trailer