Een jihad van liefde

Rashif El Kaoui, Saloua Hassani en Hans Van Cauwenberghe

Scènebeeld een jihad van liefde
Scènebeeld een jihad van liefde

Rashif El Kaoui, Saloua Hassani en Hans Van Cauwenberghe maken een theaterstuk op basis van het boek ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachir.

Boodschap van liefde en menselijkheid

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkte toen als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube. Actrice Tiny Bertels bracht geëmotioneerd een fragment in Winteruur. Het boek ‘Een jihad van liefde’ (uitgegeven door De Bezige Bij) verkocht al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans. De lezers van het boek raakten heel ontroerd, de theaterbewerking zal niet minder doen.

We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen
en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen.
Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

El Bachiri won in november 2019 de Konstanzer Konzilspreis omwille van zijn engagement voor een toleranter Europa.