acteurs 'Portici'
acteurs 'Portici'

‘Portici’ is een hedendaagse bewerking van de opera ‘De stomme van Portici’.

In augustus 1830 breken tijdens de opvoering van de opera ‘De Stomme van Portici’ in de Brusselse Muntschouwburg rellen uit die de basis vormen voor de Belgische Revolutie. De strijd op de barricaden luidt het definitieve einde in van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het ontstaan van België.

Het land dat blijvend herinnert aan taalverschillen en geschillen, aan de nood aan erkenning en blijvend werkt aan een gemeenschappelijke cultuur en identiteit.

Meertalige cast

In ‘Portici’ vertalen Silence Radio en Muziektheater Transparant dat bijzondere verhaal naar vandaag.

Een meertalige cast van twee dove en twee Nederlandstalige performers, twee dansers, een muzikant, een dichter en een operazangeres kruipen op, onder en over de barricaden met maar één doel: verbinding. Met gebarentaal, humor en muzikaliteit wordt het verhaal verteld van een land in een structurele identiteitscrisis.

Hoofdpersonage

Wat dit project uniek maakt is dat het hoofdpersonage doof is.

‘Portici’ is een ritmisch dovemansgesprek waarin muziek, dans, (gebaren)taal en trilling strijden om het hoogste woord. Een revolutie in het theater, op de taalgrens tussen horen en voelen, temidden de absurditeiten van de Belgische identiteit.

volume eerder hoog

Tijdens de repetities is gebleken dat het volume tijdens de voorstelling eerder hoog zal zijn. Daarom bieden wij aan de balie oordoppen aan.

Meer over deze productie © Yara De Coninck