Radio Modern, dat zijn retro swingfeesten met knallende live bands, tot de laatste centimeter gevulde dansvloeren en vooràl: mooi uitgedoste vrouwen en rockers! Een nostalgische trip naar de jaren ’40 en ’50. Denk aan zwierende petticoats, bretellen voor de mannen en massa’s lippenstift.

Op deze pagina vind je inspiratie om je eigen outfit samen te stellen.

oorlogsjaren

Over de jaren ’40 lag de duistere schaduw van de oorlogsjaren. De mode-industrie kwam gedwongen tot stilstand en er heerste een grote textielschaarste.

Desondanks ontwikkelde zich tijdens de oorlogsjaren een nieuw modebeeld: gebaseerd op vindingrijkheid. In Engeland werd de 'fashion group of Great Britain' opgericht, die modeshows organiseerde waar werd getoond hoe men van oude kleding iets nieuws kon maken.

In damesbladen stonden zelfs aanwijzingen hoe men zelf schoenen kon vervaardigen. Een lippenstift was een begerenswaardig bezit, want met make-up werd het gemis aan variatie in de kleding gecompenseerd.

uiterlijk niet verwaarlozen

Over het algemeen trachtte de Westeuropese vrouw het moreel hoog te houden door haar uiterlijk niet te verwaarlozen.

Het materiaaltekort beïnvloedde het modebeeld sterk. Waar vroeger kerk en staat aandrongen op ‘eerbare’ kleding, werd de vrouwen nu van overheidswege verzocht met zo weinig mogelijk te volstaan.

“Een lippenstift was een begerenswaardig bezit, want met make-up werd het gemis aan variatie in de kleding gecompenseerd.”
Cultuurwijs.nl

leuke adresjes

Styletto staat voor hedendaagse kledij met een vleugje nostalgie. Kledingstukken met tijdloze prints en een elegante uitstraling.
www.styletto.be

SeventyOne (Gent en Antwerpen): originele retro kleding en lifestyle. Zeer ruime collectie van retro kleedjes, retro schoenen, retro pumps, retro tassen, retro badpakken, retro accessoires ...
http://www.seventyone.be

Urban Bozz specialist in Retro Fashion voor heren. Met kleding geïnspireerd uit de jaren 20, 30, 40 en 50.
www.urbanbozz.com/