Het had weinig gescheeld of er was dit jaar geen Erfgoeddag in Asse. Het thema ‘Beestig’ bood immers weinig aanknopingspunten. Maar toen landden de ‘daaiven’ alsnog op de cultuurdienst. Alsof het zo moest. Ze zouden nog een schone prijs vliegen.

Het Asses als invalshoek, dat was lang geleden. Lode Pletinckx, dé dialectoloog van Asse en omstreken, werd erbij gehaald en niet veel later werd beslist om Dialectofoon nog eens op te duiken. Dialectofoon was het populaire spelprogramma en geesteskind van Frank Alwin (Frank Van der Steen) waarin op zoek werd gegaan naar de betekenis van Assese woorden en uitdrukkingen. Het werd voor het eerst uitgezonden in het najaar van 1983 op Radio 24 – dankbaar verdergezet door Lode Pletinckx, René De Rop en Julien Van den Broeck – en kreeg vervolgens een tweede leven bij Radio Viva (1993-2002), waarvan het merendeel van de uitzendingen werd gedigitaliseerd.

Op zaterdag 22 april nam Lode – speciaal voor Erfgoeddag – nog een keer plaats achter de microfoon van Dialectofoon voor een rijk gevulde ‘beestige’ voorstelling in CC Asse. De mijêrlong, de kiekerendief, de vél’dmaaisj, zjang de stier, de preekadieël, ... Lode introduceerde hen met verve voor een aandachtig en dankbaar publiek. Er werd gegniffeld bij de geluidsfragmenten uit het archief, er volgden ‘oh’s…’ en ‘ah ja’s…’ van herkenning en er werd ‘meegespeeld’. De Assenaren zijn hun dialect duidelijk nog niet verleerd.
Het talig erfgoed werd hard gekoesterd. Het publiek genoot. Niet alleen van vakman Pletinckx maar ook van de muzikale intermezzo’s van Antje en Fleur De Rop (kleindochters van René De Rop) die de avond besloten met een prachtige Assese versie van ‘Wer Bisto’ (Twarres).

De duiven vlogen een schone prijs. Het publiek ging er zowaar voor rechtstaan.
Erfgoeddag 2023 krijgt een beker in de trofeeënkast.

Nog meer woorden om te bewaren

"Ik kreeg de woorden van de Assenaren en ik geef ze nu terug aan de Assenaren", met deze woorden kondigde Lode na afloop van Dialectofoon zijn nieuwe boek ‘Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses’ aan. Hierin verklaart hij merkwaardige woorden, plaatsnamen, uitdrukkingen en zegswijzen uit het talig erfgoed van Asse. Het gaat dus niet specifiek over dieren, maar Erfgoeddag bracht de uitgave van het boek wel in een stroomversnelling. De illustraties zijn van Lynn Devos.

‘Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses’ werd uitgegeven met de steun van het gemeentebestuur. Het boek kost 25 euro en is verkrijgbaar bij CC Asse, in de bib (Asse en Zellik) en het gemeentehuis.

De winst van de boekverkoop gaat integraal naar het project ‘Brooddoosnodig’ waarmee de Assese scholen de strijd aangaan tegen de lege brooddozenproblematiek.

Boekvoorstelling

Hoor je Lode Pletinckx zelf graag nog eens aan het werk?

Op donderdag 8 juni stelt hij zijn boek voor in de hoofdbib van Asse (Huinegem 2). De voorstelling vindt plaats om 20.00 uur. Op donderdag 15 juni geeft Lode om 14.00 uur een extra lezing in de academische ruimte van het OCMW/Sociaal huis (toegang via Gasthuisstraat 2).

Beide lezingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht.
Reserveer je plaats via bibliotheek [at] asse.be – T 02 452 56 34