Guy Swinnen, Patrick Riguelle...

Lou Reed pass thru fire

tekening Lou Reed
tekening Lou Reed

Op 27 oktober 2023 zal het exact 10 jaar geleden zijn dat Lou Reed, gitarist, zanger en spilfiguur van de legendarische band Velvet Underground het tijdelijke voor het eeuwige wisselde. Een goede reden dus om de man en zijn muziek volop te eren.

De succesformatie (met o.a. Guy Swinnen, Patrick Riguelle en Bjorn Eriksson) die al eerder de tanden zette in het oeuvre van Bruce Springsteen en Bob Dylan stelt nu een concertprogramma samen met muziek van Lou Reed.

The Velvet Underground

Lou Reed wordt weleens “Godfather of Punk” genoemd maar dat is toch zeer kort door de bocht en doet de man zowel op muzikaal als op tekstueel vlak oneer aan.

Lewis Allan Reed, op 2 maart 1942 geboren in Brooklyn, NYC, zouden we eerder als “Chroniqueur van de New Yorkse zelfkant” omschrijven. Hij was de gitarist, zanger en voornaamste songschrijver van Velvet Undergound en had een solocarrière van om en bij de vijf decennia.

Zelf omschrijft hij zijn liederen als novellen, wars van sentimentaliteit en clichés maar wel onder de noemer Rock 'n roll. Als er iemand de titel “Rock 'n roll poet” verdient, dan is het wel Lou Reed!

Rock 'n roll poet

Materiaal genoeg dus voor de bandleden om er hun tanden in te zetten. Uiteraard komen de hits van Reed aan bod – denk onder meer aan ‘Perfect day’, ‘Sweet Jane’ en ‘Walk on the wild side’ – maar ook minder bekende albumsongs.

Men zegt wel eens dat het ‘hoogstaande, literaire miniatuurtjes’ zijn. Lou Reed, de enige echte ‘rock ’n roll poet’.

De band

Patrick Riguelle: zang, gitaar, lapsteel
Guy Swinnen: zang, gitaar
Bjorn Eriksson: zang, gitaar, pedalsteel
Piet De Pessemier: zang, gitaar
Axl Peleman: bas
Jan Hautekiet: keys
Seraphine Stragier: cello, viool, harp
Ron Reuman: drums

Perfect Day