La Petite Bande

Cosi Fan Tutte

Voor La Petite Bande, het Belgische barok-orkest onder leiding van Assenaar Sigiswald Kuijken, stond 2022 in het teken van haar 50ste verjaardag. Het gerenommeerde gezelschap sloot het jubileumjaar af met de feestelijke première van haar eigen productie van Mozarts opera "COSÌ FAN TUTTE", in het wereldberoemde Amsterdamse Concertgebouw.

Kosten noch moeite gespaard

La Petite Bande spaarde kosten noch moeite om van deze productie een voltreffer te maken.
Met het uitzonderlijke muzikale talent van La Petite Bande, versterkt met internationaal gerenommeerde baritons, tenors en sopranen, is er zekerheid over een fantastisch Mozartiaans avontuur.

De muzikale kwaliteit van het ensemble wordt gecombineerd met flamboyante kostuums en een intense acteerstijl die teruggrijpt naar de theatrale lichaamstaal van de 18de eeuw.

Dochter Marie Kuijken zorgde voor een uiterst levendige en gedetailleerde mise en scène in de 18de eeuwse stijl en de unieke kostuums van de hand van Marijke Sileghem (eveneens uit Asse) kregen herhaaldelijk applaus.

Muzikale en visuele aspecten worden zo in een harmonieuze eenheid samengebracht en laten de oorspronkelijke levendigheid van Mozarts en Da Ponte's prachtige komedie de vrije loop.

Naar aanleiding van haar 50ste verjaardag neemt La Petite Bande ook haar thuisbasis Asse mee op in het tourschema dat hen verder langs grote operahuizen in binnen- en buitenland brengt. Een uniek verjaardagscadeau.

'Zo doen alle vrouwen'

Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti (KV 588) is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart naar een Italiaans libretto van Lorenzo da Ponte. De titel betekent zoveel als 'Zo doen alle vrouwen' of 'De school van de minnaars'.

Così fan tutte wordt nog steeds regelmatig opgevoerd in de grote operahuizen over de wereld en wordt beschouwd als 1 van de beste opera's van Mozart.

Het verhaal

De jonge officieren Guglielmo en Ferrando scheppen bij hun oudere vriend Don Alfonso op over de trouw van hun geliefden. Don Alfonso is van mening dat alle vrouwelijke schepsels in de liefde niet te vertrouwen zijn en wil zijn gelijk bewijzen.

De twee officieren willen meewerken aan een weddenschap om hun verloofden te testen en doen net alsof ze direct zijn weggeroepen naar het front. Ze komen terug vermomd als Albanezen, maar weten hun geliefden niet te verleiden om vreemd te gaan.

Don Alfonso is echter niet overtuigd en motiveert de mannen nog een stapje verder te gaan

Cast en credits

Fiordiligi           ANAIS MERLIN, sopraan
Dorabella         JOHANNA REITHMEIER, mezzosopraan
Ferrando          NILE SENATORE, tenor
Guilelmo          ANTHONY RIVERA, bariton
Despina           MAYAN GOLDENFELD, sopraan
Don Alfonso     GUILLEM BATLLORI, bariton

SIGISWALD KUIJKEN, dirigent
MARIE KUIJKEN, regie
MARIJKE SILEGHEM, kostuums

INSTRUMENTAAL ENSEMBLE LA PETITE BANDE
Sara Kuijken, concertmeester